BLOMSHOW SOFIERO 11-12 MAJ 2019
Igår eftermiddag avgjordes vårens tävling om vackrast blomställning. Av de 9 bidrag som lämnats in av våra medlemmar var det två som tog hem priserna. Alla som lämnat bidrag fick fritt inträde rill parken.
Juryns val blev R.´Saskia´inlämnad av Lennart och Kerstin Karlsson Tjörnarp (se bild nedan).
Juryns motivering: En vacker hybrid. Ger ett fräscht och spänstigt intryck. Bidraget från Lennart och Kerstin Karlsson i Tjörnarp är vackert presenterat och i gott skick.
Publikens val blev R.´Marketas Price´ inlämnad av Torsten Nilsson Mölle (se bild nedan).
Vinnarna belönades med ett Årskort till Sofiero (se bild nedan).
Tack alla deltagare för era bidrag. Många besökare lämnade in sina röster. Nästa gång hoppas vi kunna räkna in ännu fler deltagare.
Styrelsen
Sydsvenska Rhododendron och-Magnoliasällskapet

Sydsvenska Rhododendron - och Magnoliasällskapet
The Swedish Chapter of the American Rhododendron Society

Föreningsbrev nr 60, Sofiero 23-25 augusti.

Den stora trädgårdsfesten. Vi behöver volontärer.

Det största trädgårdsevenemanget på Sofiero under året kommer att gå av stapeln den 23 - 25 augusti och du har möjlighet att vara en del av detta stora trädgårdsevenemang
Vi, Sydsvenska Rhododendron- och Magnoliasällskapet kommer att som vanligt deltaga alla dagarna med information till besökarna, medlemsvärvning, lotterier och försäljning av plantor. För att kunna göra detta behöver vi volontärer, och nu har du chansen att hjälpa till några timmar och få inträde och parkering betald och kunna besöka hela området.

Jag hoppas att du är intresserad och då ska du kontakta mig eller Stefan snarast med uppgift om vilken dag och tid som du kan ställa upp.
mvh
Torsten Bynke 
Stefan Salomonsson
FÖRENINGSBREV NR 59
 
VIREYARHODODENDRON 
Den 2 Mars hade vi Martin Monthofer från Bremenparken som föredragshållare. Ett mycket intressant föredrag om Vireyor och hur man odlar dem. Frågor uppstod om förökning och om var man kan få tag på frö.
Följande mail kom från Martin i veckan :
"The International Vireya Seed Exchange moved from Hawaii to Germany. Martin Monthofer in Bremen is doing this job from this summer on. The seed list is send via email.
His email is: mm.vireya@gmail.com

The post adress is send via email.
Ordering at own risk. 5€ for 10 pakets, 10€ for 20 pakets. You can order a maximum of 20 pakets. Prices are including p&p. NO money no seeds...."
 
Vi diskuterar även med danska Sällskapet om gemensamma beställningar från en leverantör i Europa. Vi återkommer om detta.
PÅMINNELSE OM BESÖKET DEN 25/5 AV KENNETH COX
Den 25 Maj har vi glädjen att välkomna Kenneth Cox från Glendoick Gardens i Skottland. https://www.glendoick.com 
Han kommer att hålla ett föredrag om Woodland Gardening och presentera sin nya bok i detta ämne. Platsen är vår möteslokal i Lund, Sölvegatan Ekologihuset. Här berättar han själv
https://www.youtube.com/watch?v=uL4BrMb9DMY
Vi anser att Cox bok är en milstolpe vad gäller Woodland och vad vi vet är det knappast något alls skrivet i bokform tidigare om detta.
Eftersom vi även har bjudit in medlemmar från övriga skånska trädgårdssällskap vill vi denna gången ha er föranmälan. Så klart har våra egna medlemmar företräde.
Samtidigt erbjuder Cox åter boken till specialpriset 40 GBP. Även detta måste förbeställas så att gemensam frakt från Skottland kan ordnas. Även denna beställning vill vi ha senast den 7/5.

FÖRANMÄLAN OCH BOKBESTÄLLNING VILL VI HA SENAST DEN 7/5.
Anmälan till b.s.salomonsson@gmail.com
Vårhälningar
Styrelsen
www.rhododendron-syd.se
Föreningsbrev nr 58
VISNING MAGNOLIASKOGEN ALNARP MÅNDAGEN 8/4 KL 18.00

Början av April bjuder på en hel del trevlig blomning. Ett antal tidiga Rhododendronarter är i full blom just nu, R.mucronulatum, R.dauricum, R.lutescens, R.sutchuenense, R.calophytum, R. oreodoxa var.fargesii etc. Såsom Magnoliasällskap skall vi så klart inte glömma att det även bland Magnoliorna finns tidig blomning.
På måndag kommer Erland Ejder att visa oss runt i Alnarps fantastiska Magnoliaplantering. Så får vi se vad som är igång där.
Vi ses vid grinden till skogen, Rörsjövägen Alnarp. Det finns en skylt där med texten : "Karl-Evert Flincks Magnoliaskog". Det är bara att dyka upp kl. 18.00, hjärtligt välkomna !
Vårhälsningar
Sydsvenska Rhododendron- och Magnoliasällskapet
Föreningsbrev nr 57
1) Vi håller medlemsmöte på lördag 30 mars kl 13.00, vanliga stället Ekologihuset i Lund. Vägbeskrivning på hemsidan. Fika. Stefan kommer att ta oss med på en kronologisk resa genom Rhododendronlitteraturen. Han inleder resan 1753 med "Species Plantarum" där Linné beskriver de första Rhododendronarterna och vidare fram till nutid.
2) Vi håller Årsmöte
3) Så vill vi göra er uppmärksamma på att den årliga guidningen i Magnoliaskogen på Alnarp snart går av stapeln. Det börjar blomma redan nu så smått. Information kommer inom kort, med kort varsel, vilken kväll det blir. Det blir kl 18.00 en vardag vecka 14 eller 15 och Erland Ejder blir vår ciceron.
4) Sist vill vi inför lördagens Årsmöte, påminna om medlemsavgiften för 2019. Kolla så att ni inte missat att förnya !! 170 kr på plusgiro 1374905-0. (tillägg 270 kr för ARS-medlemskapet) Glöm inte att ange avsändare.
Styrelsen Sydsvenska Rhododendron- och Magnoliasällskapet
Föreningsbrev nr 56
DAGS ATT BESTÄLLA TORV TILL VÅREN !!
Grov torv 90kr, 330 l tryckförpackad säck
XGrov    100kr, 330 l tryckförpackad säck
Block 100x45x15cm 60kr
Sista beställningsdag 29/3.
Kontakta Marie Larsson eller tel på  070-4498911  
Sydsvenska Rhododendron-och Magnoliasällskapet
PS Det är vår.... sånglärkan är på plats DS
Föreningsbrev nr 55
Vi är visserligen mitt i vintern just nu men vad känns väl inte mer angeläget då än att tänka på och planera för vår- och sommarsäsongen.
Styrelsen har idag beslutat om vilka aktiviteter som går av stapeln under våren och försommaren 2019. Vi kommer att publicera allt på hemsidan efterhand, så håll ögonen öppna och ta för vana att kika in på sidan lite då och då.
Vi vill särskilt nämna ett par evenemang. Tillfällen att komma in i gemenskapen och träffa likasinnade.
1) Träffar för nya medlemmar då vi kommer att göra trädgårdsbesök hos Stefan och Acki Salomonsson i Borelund/Torna-Hällestad samt hos Henrik Åström och Carina Fritzell i Sebbarp. Det blir tillfälle att träffas, informeras och ställa frågor.
2) Vår resa första veckan i maj till Holland/Belgien. Även detta ett gyllene tillfälle att komma in i föreningsgemenskapen. Hela uppläget hittar du under fliken "Resor" på hemsidan
Hjärtligt välkomna!
Styrelsen, Sydsvenska Rhododendron- och Magnoliasällskapet
Föreningsbrev 54
VINTERÖVNING !

Vet inte om ni kommer ihåg att vi hade en enkel Blombedömning på Sofiero i fjol den 27/5 på vår AKTIVITETSDAG. Medlemmarna uppmanades att ta med den blomställning som stod vackrast i hemmaträdgården för bedömning. Detta var första gången vi gjorde något sådant och vi höll reglerna mycket enkla. I flera andra länder har man "Flower Shows" med betydligt mer komplicerade regler. Kanske det är något för oss i framtiden.
Vi blev bara 4 deltagare, men någonstans skall vi börja. Nedan bifogas bilder på de fyra bidragen. Ni som vill vara med och rösta skickar ett mail till undertecknad så får vi helt enkelt se vem som får flest röster. En högst subjektiv bedömning således....vilken är vackrast ? Rangordna de tre bästa. Ursäkta dröjsmålet med bedömningen, men bättre sent än aldrig.

På lördag håller vi styrelsemöte där vi bl.a skall diskutera årets aktivitetsdagar på Sofiero. Vad tycker ni ? Är detta något som vi skall testa igen ?? Kom gärna med förslag till aktiviteter för årets aktivitetsdagar på Sofiero den 11-12 Maj.
Tävlingsledning, (självutsedd) : Stefan Salomonsson,