VARGASLÄTTEN

Lördagen den 16 maj åkte 19 personer från Sydsvenska Rhododendron- och Magnoliasällskapet till Vargaslätten i Simlångsdalen, södra Halland. Vargaslätten är en privat trädgård och man tar endast emot förbokade grupper. Det blev en mycket trevlig utflykt i en fantastisk trädgård.

Morbi in sem

Vi blev varmt välkomnade av Göran Johansson, ägare till Vargaslätten och Gerben Tjeerdsma, Gerbianska trädgården. Göran berättade engagerat om platsens fantastiska historia. 

Sigfrid Ericson var den man som anlade Vargaslätten i början av 1900-talet, han var en av Sveriges mest välkända arkitekter och deltog 1931 i en Skandinavisk utställning i New York. Sigfrids bidrag på utställningen var just Vargaslätten som han såg som sitt viktigaste verk.

Göran har byggt ett museum till Sigfrid Ericsons ära där man bland annat kommer att visa Sigfrids ritningar och konstruktioner som Göran har samlat på sig under årens lopp.

Morbi in sem

Efter gemensam fika följde en guidad tur genom hela trädgården. Regnet öste ned största delen av turen, men det gjorde ingenting. Det var nästan så att regnet förstärkte trädgården. Det blev lite av en trolsk stämning över trädgården. Dammar, vattenfall, rhododendron, många exotiska träd, kallor, näckrosor, mossor, bambu,  här fanns otroligt mycket spännande att se. 

Dagen avslutade med solsken och fulla påsar med växter efter ett besök i Gerben Tjeerdsma's fantastiska plantskola. Här hittar man massor med växter som man inte hittar någon annanstans.


Ett stort tack till Göran som tog emot oss och så engagerat berättade om sin resa hit, jakten på Sigfrid Ericson, och Vargaslättens historia. Även tack till Gerben som flyttat sin fina plantskola hit.
Tack Lennart som samordnade och gjorde denna fina utflykt möjlig.