Berättelse nr 13, Andra hälften av 1800-talet
Del 3, nya arter beskrivs och introduceras. Man gör hybrider
Text av: Stefan Salomonsson

Gamla tidiga hybrider, andra halvan av 1800-talet. Man har sysslat med korsningsarbete med Rhododendron i cirka 200 år.

Denna berättelse skall handla om vad man odlade i Rhododendronväg under andra halvan av 1800-talet. Då pratar vi så klart om Storbritannien. Men även på den amerikanska östkusten började Rhododendron och så klart även Azaleor bli populärt.

Det jag är ute efter i denna berättelsen är att ”spåra” de tidigaste tecknen på ett mer utbrett odlande av Rhododendron i trädgårdar och parkanläggningar. Vilka arter fanns att tillgå och, inte minst, när började man korsa och förädla.

När det gäller Rhododendron i kultur så tänkte jag först utgå från till ”Handy Book of Ornamental Conifers and of Rhododendrons and other American Flowering Shrubs”, av Hugh Fraser, Edinburgh, utgiven 1875.

Fraser 1875
R. ´Nobleanum Group´cucasicum x arboreum).

Fraser refererar i avsnittet om Rhododendron till John Claudius Loudon (1783–1843) skotsk botanist, trädgårdsdesigner och författare. I sin ”Hortus Britannicus” 1826, talade Loudon om Rhododendron som en planta av mindre betydelse. Som ni vet sedan tidigare berättelser var det inte många arter som var kända då och ännu mindre i odling i Europa. R. arboreum hade vid den tiden kommit i odling men ännu inte blommat för första gången i England. Annars var det bara R. ponticum, catawbiense, caucasicum, maximum, ferrugineum och hirsutum som odlades, förutom en del Azaleor.

Så när vi är framme vid 1875 när Frasers bok ges ut, hur ser det ut då? Ja, man kan faktiskt konstatera att i och med Hookers (1851) och Booths några år senare gjorda introduktioner från Himalaya, så har en hel del börjat hända. En mängd korsningar/hybrider har sett dagens ljus och fått namn. Jag tycker det kan vara interssant att presentera en del av detta material för att uppmärksamma dessa tidiga hybrider. Fraser gör en uppdelning i kategorier enligt förjande:

Grupp 1, Arter och sorter att odla i Växthus och Vinterträdgård. Dessa indelas sedan i sektioner effter växtsätt och storlek. Till denna kategori räknas bland annat de nya arterna från Sikkim/Himalaya från Hookers expedition

Grupp 2, Tidigblommande arter och sorter lämliga för drivbänk

Sektion 1 De allra tidigaste arterna. Hit räknas R. caucasicum, R. arboreum, R. dauricum och hyrider som R. ´Praecox´´ (R. ciliatum x dauricum)

Sektion 2  Senare arter och sorter, som. R. campanulatum, R. ´Jacksonii´.

R.´Praecox´(ciliatum x dauricum)
R. ´Jacksonii´(caucasicum x ´Nobleanum Group´)

Grupp 3, Senblommande Rhododendron

Sektion 1 sorter med vita och ljusfärgade blommor som R.´Album Elegans´(R. catawbiense selektion eller hybrid)

Sektion 2 Sorter med lila och purpurröda blommor som R.´Everstinianum´ (R. catawbiensehybrid)

Sektion 3 Sorter med rosa och djupröda blommor som R. ´Old Port´, R. ´Queen Victoria´ (som innehåller R. maximum, arboreum carawbiense och poniticum)

R.´Album Elegans´(R. catawbiense selektion eller hybrid)
R.´Everstinianum´(catawbiensehybrid)
R.´Old Port´(R. catawbiensehybrid)
R.´Queen Victoria´(Purpureum x Altaclerence´)

I berättelse nr 14 som publiceras den 27 Mars fortsätter vi med hybrider från andra halvan av 1800-talet och Fraser sortering i sektioner. 

Alla bilder med tillsånd frånTyska genbanken