Minterne Gardens

Text och bild: Stefan Salomonsson


Cornwallresan med SyRMS 2013 gick av stapeln något tidigare på våren än resan 2011. Detta på grund av det betydligt mildare klimatet där nere vid kanalkusten. Så vi var framme i England redan den 14 April 2013. Kanske lite tidigt ändå som ni kan se på en del av bilderna.

Vi gör ett stopp på vägen ner till Cornwall. Minterne Gardens blir första anhalt. Ägaren blev så begeistrad över att vi stannar till, så han kommer att se till att också vara med själv. Han berättade vid lunchen i ”huset” lite kort om Digbyfamiljen och tog fram gamla arkiv som var direkt kopplade till de gamla plantjägarna och införskaffandet av plantmaterial för länge sedan. Efter det rundvandring tillsammans med The Honourable Henry Digby (ägaren) och Ray Abraham (Head Gardener). Ray Abraham har numera det prestigefyllda jobbet som Head Gardener vid Leonardslee. Ni kommer säkert ihåg Alan Duncanson fina föredrag om Leonardslee.

Minterne kom i familjen Digbys ägo 1768 när Admiral Robert Digby köpte det från familjen Churchill som var tidigare ägare. Trädgårdens Rhododendronsamling byggdes upp under den första halvan av 1900-talet av Lord Digby (1894-1964). Han ärvde egendomen i 20-årsåldern så han kunde följa och påverka trädgårdens utveckling under nästan 50 år. De första planteringarna gjordes tillsammans med fadern, den tidigare Lord Digby. De första planteringarna av Rhododendron gjordes redan under 1890-talet. En R. falconeri planterades 1893 och fler storbladiga arter placerades efterhand i anslutning till den. 1956 fanns mer än 350 arter och minst dubbelt så många hybrider. Digby var engagerad i RHS Rhododendron Group på olika poster i styrelsen, bl.a som ordförande. https://minterne.co.uk/