Tremeer Gardens

Text och bild: Stefan Salomonsson


Måndagen den 15/4 hade vi ett tufft program med 3 besöksmål. Övriga dagar inte mer än två besök. Förutom Tremeer hade vi denna dag Pencarrow och Lamellen. Hjälp gärna till med era egna minnen och bilder så kan vi komplettera min berättelse.Det fanns ju så otroligt mycket att se så mina bilder blir bara ett axplock.

R. aberconwayi, beskriven och namnsatt 1948, växer i NÖ Yunnan, Kina

R. ´John Barr Stevenson´, plantan en gåva från Hydon Nursreries, planterad 1948. En lacteumkorsning gjord av Stevenson själv

R. niveum, beskriven och namnsatt av Hooker 1851. Från Hookers Sikkimexpedition. Introducerad i odling redan 1859. En av mina favoriter

R. niveum

R. ´Cornish Red´. Detta är en planta som vi kommer att stöta på överallt under Cornwallresan. Ofta enorma exemplar och riktigt gamla. Korsningen R. ponticum x arboreum gjordes så tidigt som 1830-40-talet. R. arboreum hemmahörande i Himalaya blommade för första gången i England 1825. R. ponticum är en europeisk art. Båda dessa tillhör de allra första arterna som kom i odling. Vacker röd blomning på plantan/trädet bak i bilden.

R. sinogrande, en av de s.k storbladiga som ofta är mindre härdiga i vårt klimat. Men spektakulära. Vi får se flera av denna typen i Cornwall. Växer bland annat i NV Yunnan Kina . Introducerad i odling första gången 1912.

Luftavläggare för att föröka denna gamla hybrid.

Ännu inte i blom men en plantering av Japanska Azaleor, antagligen dessa som kommer från Tower Court, Kurumeazaleor som J B Stevenson samlade, delar av de s.k ”Wilsons 50”

Ännu inte i blom men en plantering av Japanska Azaleor, antagligen dessa som kommer från Tower Court, Kurumeazaleor som J B Stevenson samlade, delar av de s.k ”Wilsons 50"

R. ´Edmondii´. En gammal hybrid (R. aboreum x barbatum) gjord 1876 av Richard Gill (f. 1847). Gill drev plantskola i Cornwall och tog fram många hybrider redan under andra halvan av 1800-talet. Förutum R. arboreum och barbatum var det thomsonii, griffithianum m.fl arter som blev tillgängliga i och med Hookers insamlingar i Sikkim Himalaya 1851. Så säg att hybridiseringsarbete med Rhododendron har pågått i 150-200 år.

R. ´Edmondii´. 

Kommer inte riktigt ihåg vilken art Magnolia detta var. Vill bara visa på storleken, det handlar om höga träd. Kanske M. x veitchii eller M. campbellii. Blommar på bar kvist som ni ser, högt, högt upp