PROGRAM SyRMS
Planerade aktiviteter hösten 2023
- 3 september deltar vi på Trädgårdsmässa i Hembygdsparken Ängelholm.
- 16 september trädvandring hemma hos Tommy och Christel Sjöstrand Axelvold
- 23 september föredrag via Zoom av Abhay Devasthale som är forskningsledare på SMHI och docent vid Stockholms universitet. Föredraget sänds via Zoom till Lokalen på Ekologihuset i Lund. Efter Paus så berättar Henrik Åström och Lars-Johan Malmgren om vår resa i maj till Tyskland
- 28 oktober föredrag Ekologihuset Lund med Mattias Rosberg.
- 25 november föredrag Ekologihuset Lund med Anders Folkesson .
- Kan tillkomma andra aktiviteter.

Höstträdgårdsmässa Ängelholms Hembygdspark
Tredje september deltar vi precis som förra året på populära Höstträdgårdsmässan i Hembygdsparken Ängelholm Torslundsgatan kl 10 - 16 00. Kom gärna förbi och prata en stund. Lotteri med fina priser.

Trädvandring i Malmö
Patrich Bellan höll den 26 november förra året ett inspirerande föredrag om Malmös parker. Vi planerade för att följa upp detta med en vandring i någon av Malmös många fina parker i slutet augusti. Nu väljer vi i stället en vandring hemma hos Tommy Sjöstrand se kommande aktivitet. Men om Ni har möjlighet så upptäck gärna Malmös många fina parker på egen hand. Ladda ner appen ”Träd i Malmö” och gör egna upptäckter. Finns både i Appstore och Google Play

Trädvandring Axelvold
16 september med start kl 14 30.
Tommy Sjöstrand som är mycket duktig på träd och Rhododendron bjuder in till trädvandring i sin och Christels trädgård som innehåller många unika träd.
Tommy startar vandring och information kl 14 30.
Tommy och Christel bor på adressen Axelvold 3347, Kågeröd
Bilden är ett Epåletträd - Pterostryrax hispida
hemma hos Tommy och Christel

Föredrag via Zoom med Abhay Devasthale.
23 september kl 13 00 föredrag via Zoom av Abhay Devasthale som är forskningsledare på SMHI och docent vid Stockholms universitet. Hans forskning fokuserar på kartläggning och övervakning av klimatförändringar från rymden med satelliter. Han har ett starkt hobbyintresse för trädgårdsodling (Instagram @joeystradgard). Han kommer att prata om pågående och framtida klimatförändringar i Sverige och dess betydelse för odling. Man får ofta höra att den globala uppvärmningen är bra för odlingen i Sverige. Är det verkligen så? Vilka möjligheter och utmaningar väntar oss? Föredraget sänds via Zoom till Lokalen på Ekologihuset Sölvegatan 37 i Lund.
Efter fikapaus och lotteri kommer Henrik Åström och Lars-Johan Malmgren att berätta och visa bilder från resan i maj till Bremen och Westerstede i Tyskland.

Föredrag med Mattias Rosberg
Lördag 28 oktober, kl 13 00. Ekologihuset Blå Hallen Sölvegatan 37 Lund. Mattias och hans fru startade med en trädgård helt utan träd, med få rabatter men med en stor gräsmatta. En ganska typisk villatomt som under 13 år omvandlats till en vacker trädgård. Den första japanska lönnen var en ’Osakazuki en lönn i miniatyrformat med fantastiska lönnblad. ”Nörden i mig var fast redan vid namnet på detta vackra träd och jag ville veta mer”. Detta blev startskottet för ett växande trädgårdsintresse och jakten på fler lönnar började. Idag finns dessa fantastiska träd nästan överallt i trädgården, i massor av färger och varianter. Genom åren har Mattias skaffat sig många erfarenheter av hur man får japanska lönnar att trivas på bästa möjliga sätt i vårt skånska klimat. Japanska lönnar finns i många olika varianter och med olika egenskaper. Mångfalden gör att det finns en japansk lönn för alla smaker och lägen men det finns också en del att ta hänsyn till när man vill skaffa sig en japansk lönn. Vi kommer prata om skötsel, vilken jord de trivs i och betydelsen av läge. Vad bör man tänka på när det gäller beskärning av japanska lönnar? Kan man odla japansk lönn i kruka? Mattias har genom åren haft många lönnar i kruka med både goda och mindre bra resultat. Han kommer att dela med sig av sina tips på hur man lyckas med att odla japanska lönnar både i kruka och direkt i marken. På föredraget får du lära dig mer om de olika sorterna och hur dess olika egenskaper kommer till sin rätt på bästa sätt. Massor av vackra bilder utlovas! I paus Fika och lotteri

Föredrag med Anders Folkesson
Lördag 25 november, kl 13 00. Ekologihuset Blå Hallen Sölvegatan 37 Lund. Föredraget kommer att ha två delar; Den första har titeln ”Trädgårdsdesign för vinterfägring” och handlar om hur man kan skapa parker och trädgårdar som är intressanta att beskåda och vistas i hela året, även under den mörka, kalla årstiden. I paus så har vi som vanligt Fika och lotteri. Den andra delen kan vi benämna ”Trädgårdar jag ritat till mig själv och andra genom åren”, och det blir helt enkelt en exposé över olika sätt att skapa små paradis, med olika platsers förutsättningar och olika individers varierande önskemål som utgångspunkt. Klicka på bilden för mer info om mig.