PROGRAM SYRMS

Planerade aktiviteter framåt, vill ni kolla på vad vi tidigare gjort hittar Ni dessa under https://rhododendron-syd.se/category/aktiviteter-2023/

Planerade aktiviteter 2024

 
Våren försommaren 2024
  1. 2 dagars resa till Västergötland se mer information nedan.
  2. Under maj och juni öppna trädgårdar se detaljer nedan. Kan tillkomma någon ytterligare i juni.
  3. Vi kommer vi att delta på Sofiero 24 – 25 augusti.
  4. 28 september föredrag med Johan Slagstedt, Ekologihuset Lund. 
  5. 26 oktober föredrag med Anna o Stefan Hålam som kommer att berätta och visa bilder från sin trädgård och var dom hämtat inspiration från. Rhododendron, Magnolia, perenner och lökväxter i både woodland och grus. Ekologihuset Lund.
  6. 30 november föredrag med Magnus Carlström, Ekologihuset Lund.
 
Se information och beskrivningar över aktiviteter nedan.

Aktiviteter 2024

Trädgårdsresa till bland annat Västergötland 1 – 2 juni 2024 för medlemmar.

Sydsvenska Rhododendron- och Magnoliasällskapet genomför en tvådagars rundresa med buss med besök i fem trädgårdar och en plantskola.  Vi kommer att bo på Skara konsthotell och vi har reserverat hotellrum för 28 personer. Resan kostar 2 300 kronor per person, enkelrumstillägg tillkommer med 360 kronor. Denna resa arrangeras av SyRMS vilket innebär att ni själva kontrollerar att ni har en fungerande reseförsäkring och om ni kan betala via kreditkort till vårt plusgiro. (Föreningen har ingen reseförsäkring och avbeställningsskydd).

I resans pris ingår bussresa, hotellövernattning, lunch, förmiddagsfika första dagen samt två rätters middag på hotellet på kvällen. Den 2 juni ingår lunch och eftermiddagsfika. 

Anmäl dig till margaretalundberg@telia.com senast den 3 maj. Ange önskemål om enkelrum och om du har någon form av födoämnesintoleranser.

Resa Västergötland 1 -2 juni 2024-1

Öppna trädgårdar:

Välkommen till Marias och Nisses trädgård söndagen den 19 maj kl 10  – 16

I tallskogen i Hofterup bor vi sedan 1993, med en naturtomt på ca 4000 m2. Ett tidigt rhododendronintresse gör att det finns en del gamla vildvuxna plantor och partier i trädgården att beskåda. Efter en paus på ca 20 år pga barn och för lite fritid, finns det numera mer möjlighet att återuppta det övervintrade växtintresset. Därför finns det också nya planteringar med rhododendron och andra spännande växter, bland annat japanska lönnar och bambu samt två växthus och en del medelhavsväxter.

Ni hittar till oss på adressen Hippodromvägen 7, 246 50 Löddeköpinge

Välkomna!

Maria & Nisse

Välkommen till Ulla och Rolf Nilssons trädgård söndagen den 19 maj kl 10  – 16

Vi har en normalstor villatomt. Gräsmatta som till största delen är ombyggd till mer skogslik naturtomt med marktäckning. Stor samling med vildarter av Pioner och Trillium där mycket är vild insamlat material. Många Träd, Buskar och Rhododendron och mycket annat. 

Vi visar även trädgården enligt överenskommelse på tel. 070 252 05 11. Mycket bilder finns på Facebook om man söker Rolf Nilsson 5076.

Har man tur kommer Gladan förbi för att få mat.

Ni hittar till oss på adressen Pilfinksgatan 1, Kågeröd.

Välkomna!

Ulla o Rolf Nilsson

Välkommen till Anna och Stefans trädgård onsdagen den 22 maj med start kl 16 00

Vi är två trädgårdsentusiaster som älskar trädgård, vi träffades när vi läste tillsammans på Alnarp och på den vägen är det.

För sju år sedan började vi röja runt den stora dammen i den gamla hästhagen. Mängder med ogräs har rensats, dammkanten har mestadels stenlagts och woodlandpartier med magnolior, rhododendron, ormbunkar, julrosor, olika sippor och mycket annat, har anlagts. Några stora äldre träd och en stor buxbomshäck är kvar sen gammalt. Senaste åren har även en klippträdgård och ett par grusrabatter anlagts och tusentals vårlökar planterats. I anslutning finns även en odling av amerikanska blåbär. 

Runt vårat boningshus inne i byn har vi en mindre trädgård med surjordsrabatter och busk-och perennplanteringar samt en liten krukträdgård. Vi flyttade in här 2018, en del buskar och träd fanns sedan tidigare men mycket mer har planterats.

Välkomna!

Stefan & Anna Hålam

Vägbeskrivning:

Ni hittar oss ca 5 km från Skurup. Sväng in mot Ekarp vid Slimminge kyrka och fortsätt rakt fram ca 400 meter så finns vi där.

Adressen är Slimminge 131 (OBS! Inte Slimmingevägen, då hamnar ni i fel by!) Det går även att söka på Anna & Stefans trädgård på google maps. 

Välkommen till Sture Bengtsson onsdagen den 22 maj från 18 00.

Trädgården på Vemmenhögsgården innehåller många olika spännande växter, däribland en stor samling rododendron och magnolior. De flesta av dem är planterade de senaste 20 åren och många är förökade från frön på gården. 

Av Rhododendron finns det både vildarter och många unika egna hybrider. Trädgården är indelad i olika rum som binds samman med stigar. De äldsta lövträden är från 1800-talet när gården byggdes men det har tillkommit många fler intressanta träd under senare år. Sture är uppvuxen på gården och bor nu här och driver lantbruket samtidigt som han fortsätter utveckla trädgården. Den tas omhand av Sture med god hjälp av föräldrarna Margareth och Bengt.

Vägbeskrivning:

Ni hittar till Vemmenhögsgården genom att söka på adressen Östra Vemmenhög 51. Gården ligger för sig själv ca 1 mil söder om Skurup med en lång allé som infartsväg söder om landsvägen.

Välkomna!

Sture Bengtsson

Välkommen till Annette och Anders Wilhelmsson lördag den 25 maj mellan 12 – 16. 

Annette och Anders har ett stort woodland där Rhododendron, Magnolior och många sorters hostor, orkideer, marktäckare och ovanliga lundväxter frodas.

Det finns några vattenblänk i trädgården, ett litet grönsaksland och ett växthus med tomater och gurka. Rosor och pioner samsas med olika perenner. Plantor till försäljning.

Ni hittar till oss på adressen Klockljungsvägen 12, 239 34 Skanör

Välkomna till en lugn o grönskande oas!

 Annette och Anders 

Välkommen till Anna Aasa och Stig Nilsson, lördag den 25 maj mellan 12 – 16.

Vi har en ganska stor o vildvuxen trädgård, med många olika sorters träd bl a Katsura o tulpanträd, ginko biloba och stora 100 åriga furor, som har överlevt div stormar o förstås en hel del rhododendron. 

Vi har också många grönsaksland o massor av dahlior i krukor. 

Ni hittar till oss på adressen Prästaledsvägen 10, 239 40 Falsterbo.

Välkomna!

Anna och Stig

Välkommen till Christian Jonssons nyanlagda trädgård lördag den 25 maj efter klockan 15 00.

Jag är en kille på 33 år som förra året flyttade ut till husprojektet mellan rapsfält och böljande gräsbackar en bit utanför Västra Ingelstad, Vellinge. Här kan man se hur processen och lösningarna växer fram med en helt nyanlagd trädgård runt en tidigare fruktodling på 5 400kvm.

Jag har redan sedan tidig ålder varit fascinerad av natur och djur, allteftersom att vägarna ledde mig ut i diverse hus under min bostadsresa har jag samlat på rhododendron och azaleor framförallt. Dessa växter har följt med mig mellan boenden sedan 2017 och nu äntligen slått rot  för gott här i Bröddarp. Inga särskilda sorter kanske – där hade jag uppskattat er expertis och ert intresse- men mängden har börjat ta sig vilket jag tycker är så vackert. 

Välkomna till Bröddatorpsvägen 132, Västra Ingelstad, Vellinge.

Bröddarpsvägen 132

Christian Jonsson

Välkommen till Lisbeth och Ulf lördag den 1e juni mellan 12 – 17 00

En öppen trädgård ni inte får missa, Rhododendrongården Hallandsåsen, Hulebäckserödsvägen 143, 266 98 Hjärnarp. Se mer information enligt länk.

Öppen trädgård 1 juni Rhododendrongården

Välkommen till Ewa Mellerström och Lars-Johan Malmgren lördag den 8 juni 10 – 17. 

Trädgården började anläggas för ca trettio år sedan och består bl.a. av Rhododendron, magnolior, stewartia, japanska lönnar men också växter som pioner, helleborus, liljor. Lundpartier med andra surjordsväxter. Trädgården är på drygt 1 000 kvm och har även sittgrupper i sol och skugga.

Ni hittar oss på Komministergatan 23 Hörby.

Välkomna!

Ewa och Lars-Johan

Välkommen till Ingela och Per Lagergren lördag den 8 juni 10 – 17. 

 Har en liten trädgård ca 1 000 kvm. Vi har försökt att bygga efter någon typ av woodlandkänsla. Har en del azalea, har även planterat små rhododendron i och runt en stenmur. Hemmets Veckotidning nr 21 2022 hade med ett reportage från Ingela och Pers trädgård. ”Pers Woodland i miniformat”.

Ni hittar oss på Sturegatan 50 Eslöv!

 Välkomna!

Ingela och Per

Välkommen till Carina Fritzell och Henrik Åström lördag den 8 juni 10 – 17. 

Sebbarps planthandel  är en liten planthandel som drar upp rhododendron o azaleor mestadels från frö.

Vi har också en mängd blötbäddar där vi odlar våra rhododendron och visar variation på rhododendron blad, färg och storlek. Vi visar också vad man kan ha som samplanterings växter.

Ni hittar oss på adressen Sebbarp 503, Löberöd. 

Välkomna!

Carina och Henrik

Välkommen till Kerstin och Lennart Karlsson lördag den 8 juni 10 – 17. 

Vår trädgård har vuxit fram under mer än 40 år från småbarnstiden med stor gräsmatta till nuvarande utformning. Små sittplatser i olika delar av trädgården. Valnötsträd och ormhassel som vi planterade bland det första vi gjorde i trädgården är i dag ”fullvuxna”. Växthus och vinterträdgård som brukas året runt. Idag har vi många olika perenner: ett stort antal hostor, olika lund- och surjordsväxter. Rododendron släktet (rododendron, azalea och japansk azalea) har de senaste åren ökat stort.

Ni hittar oss på Sjöboholmsvägen 5 Tjörnarp.

Välkomna!

Kerstin o Lennart

Lördag den 28 september 2024, kl 13 00. Ekologihuset Blå hallen Sölvegatan 37 Lund.

Föredrag med Johan Slagstedt, tema Buskträd och stora buskar- när var och hur?

Johan väver även in något om Amerikanska azaleor.

Johan är landskapsingenjör och markprojektör med specialintresse för urban vegetationsbyggnad. Han är medförfattare till Träd i urbana landskap och Stadsträdslexikon och skriver återkommande i branschtidskrifter. Johan är även en engagerad föreläsare som frekvent anlitas av bl.a. SLU i Alnarp för att hjälpa till i undervisningen av växtteknik, trädvård, vegetationsbyggnad mm.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå