Vegetativ förökning

Vegetativ förökning av Magnolia

Råd och erfarenheter från Erland Ejder

När det gäller sticklingsförökning anses sedan gammalt M. stellata, M. liliiflora och hybrider där dessa ingår höra till de relativt lätta att rota medan de gulblommande, där alltid M. acuminata ingår, är betydligt svårare.

Det finns på kontinenten plantskolor som sticklingsförökar stort sortiment magnolior men ofta är det inte så lätt för trädgårdsamatörer. Även när rötter bildats kan det vara svårt att övervintra de rotade sticklingarna så att de har kraft att börja växa på våren.

 

Avläggare brukar fungera bra för magnolior men det kan ta ett bra tag innan tillräckligt med rötter bildas. Förr i tiden förökades mängder av M. x soulangeana med avläggare på ett ganska rationellt sätt i Holland men det är mera arbetsintensivt i plantskolorna än sticklingsförökning. Enstaka avläggare är en bra metod i hemträdgårdar.

 

En annan kommentar, gällade chip-okulering och ympning:

 

Den förra metoden, som rekommenderas, är lättare, pålitligare och vanligare än den senare. Dock finns det magnoliaförökare som fortsätter med ympning och har stor framgång.

 

För våra förhållanden har det visat sig att M. kobus och M. acuminata är de bästa grundstammarna.  Båda är bra härdiga, den senare allra vinterhärdigast och nog också  bättre på tyngre jordar. M. kobus som krukade småplantor för grundstammar går att köpa men knappast M. acuminata, de får man dra upp själv från frö. Om man vill dra upp grundstammar av M. kobus från frö är det ganska lätt att hitta fröbärande plantor.

 

Det verkar inte finnas några påtagliga kompatibilitetsproblem (dålig eller fördröjd sammanväxning) vid ympning och chip-okulering av magnolior, men för storbladiga magnoliaarter och -hybrider kan man överväga grundstam av M. tripetala (om man kan få tag i sådana).

För fördjupning av Chip – okulering rekommenderar Erland 

Charles Tubesing’s artikel om chip-okulering 

https://www.magnoliasociety.org/resources/Journal/Images/1973-1985_VOL_09-21/VOLUME%2019%20No.%202_08-16_CHIP%20BUDDING%20MAGNOLIAS%20PART%20II_CHARLES%20TUBESING.pdf

Ett par korta filmer från när Erland visar chip-okulering av Magnolia

Chip – okulering Magnolia del 1

Visar kort utrustning som erfordras.

Chip – okulering Magnolia del 2

Visar på hur Erland skapar nya plantor med Chip-okulering som förökningsmetod.

Några detaljbilder på chip - okulering - klicka på bilderna för text

Luftavläggare Magnolia

Har Erland testat att föröka med Luftavläggare?

Nej, jag har inte testat luftavläggare på magnolia fast jag också har några behållare av något annorlunda utseende.

Det borde väl kunna fungera, största problemet tror jag är våra korta svala somrar, så om du skall prova tycker jag du skall börja rätt tidigt på våren. Jag har svårt att tro att rötterna skulle kunna överleva när frosterna kommer och går direkt in i den fuktiga materien i behållaren. Så  man måste nog hoppas att processen är färdigt på senhösten och då klippa loss grenen/kvisten. Lämpligt rotningshormon borde kunna snabba upp processen och skulle nog vara rekommendabelt.

 

Men i en isolerad bergstrakt i Kina har jag sett luftavläggning i praktiken. En “trädgårdsmästare” förökade en fin form av M. sprengeri på detta sätt. Se bild nedan. Som Ni ser har han gjort luftavläggare på kraftiga “vattenskott”, förmodligen framkallade genom beskärning, inte gamla knotiga grenar.

Till våren kommer några av vår medlemmar att testa att föröka med luftavläggare. Några exempel på behållare se bilder nedan.

 

Klicka på bilderna för att få förklarande text

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå