Frösådd Magnolia

Frösådd av Magnolior

Råd och erfarenheter från Erland Ejder

Nedan följer lite råd för er som inte är rutinerade magnoliafröodlare. De som är erfarna följer naturligtvis vanliga fungerande rutiner.

Eftersom det behövs lång tid mellan frösådd och plantans första blomning är det rekommendabelt att inte så fröer helt på måfå utan bara sådana som man har anledning tro kan ge intressanta plantor.

1. Skörda magnoliafröna när de börjar titta fram, orangeröda och granna, ur frukten på plantan. Bryt av hela frukten och lägg den på en tallrik i en fönsterkarm. På ett antal dagar blir fröna allt lättare tillgängliga ur frukten. Lägg fröna i ett glas vatten så att det köttiga orangeröda skalet mjukas upp, dock inte längre än allra högst en vecka – annars kan fröna börja ruttna. Massera sedan bort det mjuka skalet så att de svarta fröerna kommer fram. Rensa dem från vita mjuka skalrester. De svarta fröna är ganska hårda och stabila men kan skadas om man behandlar dem alltför vårdslöst. Det orangeröda skalet innehåller starka substanser och kan eventuellt ge allergiska reaktioner, så var lite försiktig.

 Låt inte fröna torka, bara yt-torka ett par eller några få timmar innan de läggs till förvaring som beskrivs nedan.

Om man skördar fröna för tidigt, innan de tittar fram ur frukten, kan det rensade fröet vara brunt eller beige i stället för svart. Sådana fröer kan ju misstänkas vara dåligt moget, men kan mycket väl vara grobara, dock är det är bestämt ingen fördel. Somliga magnolior kan ha svårt att hinna producera mogna frön i vårt klimat.

1. Fröna bör förvarats drygt 3 månader i lätt fuktad vitmossa (eller annat lämpligt medium som vermikulit eller torv, inte för vått!) i kylskåp, ca 4 °C (s.k. stratifiering) i en väl försluten plastpåse. Därigenom fullbordas de biokemiska processer som behövs för att fröna skall bli grobara.

2. Välj såtid från vintern till senvåren, vilket som passar dig bäst. Tidig sådd rekommenderas eftersom småplantorna mår bra av en lång säsong av tillväxt före nästa vinter. Om du väntar med sådd bör du någon gång se till att påsens innehåll inte har börjat torka. Tillför bara några droppar vatten om det behövs. För våt omgivning gör att fröna ruttnar och då är det kört. Se också efter om små groddar börjar synas. Det kan hända med magnoliafrön i kylförvaring och i så fall bör du så fröna genast. Å andra sidan är det inget krav att groddar skall vara synliga före sådd.

3. Så fröna på vanligt sätt (utan vitmossan), gärna med en plastpåse över krukan/krukorna för jämn fuktighet. Etikettera noga och utförligt.
Vattna normalt, inte extra vått! Groning tar ofta en månad men är ju temperaturberoende och god rumsvärme behövs. När groddplantor börjar komma upp behöver de, som alla plantor, ljus. En liten egenhet hos upptittande magnoliafrön är att de ibland kan ha lite svårt att komma ur fröskalet som kan sitta kvar som en liten hatt. Är det bara få frön kan du strunta i det men annars kan du eventuellt bistå med assisterad förlossning. Risken kan minskas genom att fröna inte sås alltför grunt och genom att luften ovanför jordytan inte är för torr.

Någon enstaka gång kan det hända att inte alla frön gror första året utan att lite fler plantor kommer andra året om de får en chans.

Magnoliafrön kan sås på friland om man har gott om frön, men det är lite vanskligare med risk för skadedjursangrepp.

4. Omskola efterhand om du sår i krukor. Magnoliaplantor bildar djupa rötter så använd gärna en ganska hög kruka. Värme och gödning är mycket bra för magnoliaplantor. Plantor som odlats upp inomhus kan inte utan avhärdning ställas ut i fullt solljus utan får vänjas gradvis.

5. Unga magnoliaplantor, alldeles särskilt krukade dito, är känsliga för låga vintertemperaturer hos rötterna. De tål bara ett par minusgrader i rotklumpen och krukorna kan definitivt inte förvaras oskyddade utomhus. Frostskyddad vinterförvaring får du lösa på lämpligt sätt, men lösningen är inte rumstemperatur hela vintern: plantorna behöver en vintervila för att knopparna skall bryta normalt på våren.
Det gör inget om krukorna står mörkt över vintern, t.ex. i ett garage. Skydda gärna plantorna mot vintergnagande möss m.m.

6. Det är ovanligt att magnolior självsår sig i våra trädgårdar. Det vanligaste undantaget är M. sieboldii som faktiskt ibland kan ge lite fröplantor under moderplantan om jordytan är gynnsam. Fåglar och möss (och kanske annat ”fyle”) brukar snabbt ta hand om magnoliafröer som fallit till marken.

7. Krukodlade plantor kan planteras ut nästan när som helst, men särskilt unga plantor har frostkänsliga rötter och bör i början av karriären vinterskyddas på marken med löv eller ris.

Mogna fröer av Magnolia siebildii

Överst på bilden ser Ni mogna frökapslar, under till höger enskilda fröer med "skyddsskalet" kvar. Nere till vänster de tvättade svarta fröerna som är klara att kylförvaras.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå