Pollinering och Fröförökning
Pollen och pollinering av Magnolia
Råd och erfarenheter från Erland Ejder
Många magnolior producerar hyggligt eller bra med pollen i vårt klimat, men inte alla. Störst problem är det med de allra tidigaste i blomning, t ex M. stellata, sinostellata, biondii, salicifolia. Bästa förutsättningar är en varm solig period på våren. Bildandet av frön efter pollinering är starkt beroende av tillräcklig vårtemperatur och frost är naturligtvis förödande.
Triploida, pentaploida (och högre udda ploidier) plantor har dålig eller mycket dålig fertilitet och är svåra att få frön från, men de kan ofta producera dugligt pollen ändå.
Jag brukar först ta in blomman som pollenet skall utvinnas ur, sedan lägga blomman upp-och-ner på ett papper eller ännu hellre montera den upp-och-ner på en tripod av instuckna knappnålar. I vissa fall kan det vara möjligt att skaka pollen ur en blomma som sitter på sin planta, men det är inte så lätt. Fuktigt, kletigt pollen på insidan av tepalerna brukar inte vara användbart.
När blomman mognar faller pollen ut på pappret under. Ibland har jag satt en måttlig värmelampa mot den uppstyltade blomman och då blir torkningen och pollen-frigörelsen ännu effektivare, men det är inte nödvändigt.
Detta pollen, ibland helt lite men ofta tillräckligt, häller jag sedan i den lilla kopp av aluminium som finns kring stearinet i vanliga värmeljus, ett litet billig och behändigt kärl.
Om pollineringen skall ske genast är det bara att gå ut i trädgården igen med pollenförrådet.
Om däremot pollenet skall användas senare blir proceduren enligt följande. I en liten syltburk lägger jag ett lager torkmedel. Det ser ut som kiselgur, har lite tillsats av något, kanske koboltklorid, som gör det kraftigt blått efter torkning i mikrovågsugn och som när det tar upp fukt blir färglöst. Torkmedel kan köpas i hobbyaffärer och liknande. Pollenet skall naturligtvis inte i mikrovågsugnen!
Ovanpå torkmedlet i burken ställer jag ner den lilla aluminiumkoppen och skruvar på burklocket ordentligt.
Håller ett antal veckor i kylen. Om det skall förvaras längre låter jag det först stå en vecka i kylen och flyttar det sedan till frysen, där det håller till året efter, men tveksamt två år. Burken får inte tippas, om pollenet kommer ut bland torkmedlet blir det odugligt. Man kan också ta det torkade pollenet och vika in det i ett litet papper till ett minipaket och sedan lägga tillbaka det i burken med torkmedel. Så har jag gjort när jag haft med pollen på resa.
När jag skall använda pollenet tar jag upp burken ur frysen (eller kylen) en halvtimme innan jag öppnar locket (annars kondens på pollenet!) och tar sedan upp pollen med spetsen av en gammaldags piprensare (finns fortfarande att köpa för en billig peng!) eller Tops och “duttar” det på pistillerna i blomman. När pistillerna är i rätt utveckling för pollinering kan man ofta se att de glimmar lite av sockerlösning (?) vilket ger förutsättning för groning av pollenkorn. Man ser att pollen hamnat och fastnat på pistillerna.
Blomman skall då ännu inte riktigt ha öppnat sig utan kräver oftast att man viker undan tepalerna på den inte riktigt utslagna blomman. När blomman naturligen öppnat sig lossnar dess pollen men pistillerna är då inte längre mottagliga, så då är det för sent för pollinering. Denna timing är viktig att förstå!
Sedan viker jag tillbaka tepalerna och tejpar igen blomman för att inte pollinerade insekter skall krypa in, och låter tejpen sitta en knapp vecka. Ibland faller tepaler plus tejp bort av sig själv, men vid regnigt väder kan blomman ruttna om inte tejpen tas bort.
Noterar sedan genast ordentligt vad jag gjort – det är så lätt att glömma viktiga data. Ofta använder jag små nummerbrickor som fästs just under blomman.
Blommor där inte pollineringen lyckats faller snart av, men vid framgång syns efterhand en liten frukt som gradvis växer till i storlek. Fullmatade frukter är ovanligt hos de flesta magnolior (undantag t ex M. sieboldii) och därför blir frukterna ofta buckliga och oregelbundna med mindre antal frön än möjligt. Detta kan bero på att den artificiella pollineringen bara funderat på somliga pistiller, men fenomenet är vanligt också hos vildväxande magnolior, t ex i Kina där jag sett massor av exempel hos M. sprengeri.
Under sidan https://rhododendron-syd.se/magnolia/magnoliaskogen/ hittar Ni många lyckade korsningar som Erland medverkat till.
Frösådd av Magnolior
Råd och erfarenheter från Erland Ejder
Nedan följer lite råd för er som inte är rutinerade magnoliafröodlare. De som är erfarna följer naturligtvis vanliga fungerande rutiner.
Eftersom det behövs lång tid mellan frösådd och plantans första blomning är det rekommendabelt att inte så fröer helt på måfå utan bara sådana som man har anledning tro kan ge intressanta plantor.
1. Skörda magnoliafröna när de börjar titta fram, orangeröda och granna, ur frukten på plantan. Bryt av hela frukten och lägg den på en tallrik i en fönsterkarm. På ett antal dagar blir fröna allt lättare tillgängliga ur frukten. Lägg fröna i ett glas vatten så att det köttiga orangeröda skalet mjukas upp, dock inte längre än allra högst en vecka – annars kan fröna börja ruttna. Massera sedan bort det mjuka skalet så att de svarta fröerna kommer fram. Rensa dem från vita mjuka skalrester. De svarta fröna är ganska hårda och stabila men kan skadas om man behandlar dem alltför vårdslöst. Det orangeröda skalet innehåller starka substanser och kan eventuellt ge allergiska reaktioner, så var lite försiktig.
Låt inte fröna torka, bara yt-torka ett par eller några få timmar innan de läggs till förvaring som beskrivs nedan.
Om man skördar fröna för tidigt, innan de tittar fram ur frukten, kan det rensade fröet vara brunt eller beige i stället för svart. Sådana fröer kan ju misstänkas vara dåligt moget, men kan mycket väl vara grobara, dock är det är bestämt ingen fördel. Somliga magnolior kan ha svårt att hinna producera mogna frön i vårt klimat.
1. Fröna bör förvarats drygt 3 månader i lätt fuktad vitmossa (eller annat lämpligt medium som vermikulit eller torv, inte för vått!) i kylskåp, ca 4 °C (s.k. stratifiering) i en väl försluten plastpåse. Därigenom fullbordas de biokemiska processer som behövs för att fröna skall bli grobara.
2. Välj såtid från vintern till senvåren, vilket som passar dig bäst. Tidig sådd rekommenderas eftersom småplantorna mår bra av en lång säsong av tillväxt före nästa vinter. Om du väntar med sådd bör du någon gång se till att påsens innehåll inte har börjat torka. Tillför bara några droppar vatten om det behövs. För våt omgivning gör att fröna ruttnar och då är det kört. Se också efter om små groddar börjar synas. Det kan hända med magnoliafrön i kylförvaring och i så fall bör du så fröna genast. Å andra sidan är det inget krav att groddar skall vara synliga före sådd.
3. Så fröna på vanligt sätt (utan vitmossan), gärna med en plastpåse över krukan/krukorna för jämn fuktighet. Etikettera noga och utförligt.
Vattna normalt, inte extra vått! Groning tar ofta en månad men är ju temperaturberoende och god rumsvärme behövs. När groddplantor börjar komma upp behöver de, som alla plantor, ljus. En liten egenhet hos upptittande magnoliafrön är att de ibland kan ha lite svårt att komma ur fröskalet som kan sitta kvar som en liten hatt. Är det bara få frön kan du strunta i det men annars kan du eventuellt bistå med assisterad förlossning. Risken kan minskas genom att fröna inte sås alltför grunt och genom att luften ovanför jordytan inte är för torr.
Någon enstaka gång kan det hända att inte alla frön gror första året utan att lite fler plantor kommer andra året om de får en chans.
Magnoliafrön kan sås på friland om man har gott om frön, men det är lite vanskligare med risk för skadedjursangrepp.
4. Omskola efterhand om du sår i krukor. Magnoliaplantor bildar djupa rötter så använd gärna en ganska hög kruka. Värme och gödning är mycket bra för magnoliaplantor. Plantor som odlats upp inomhus kan inte utan avhärdning ställas ut i fullt solljus utan får vänjas gradvis.
5. Unga magnoliaplantor, alldeles särskilt krukade dito, är känsliga för låga vintertemperaturer hos rötterna. De tål bara ett par minusgrader i rotklumpen och krukorna kan definitivt inte förvaras oskyddade utomhus. Frostskyddad vinterförvaring får du lösa på lämpligt sätt, men lösningen är inte rumstemperatur hela vintern: plantorna behöver en vintervila för att knopparna skall bryta normalt på våren.
Det gör inget om krukorna står mörkt över vintern, t.ex. i ett garage. Skydda gärna plantorna mot vintergnagande möss m.m.
6. Det är ovanligt att magnolior självsår sig i våra trädgårdar. Det vanligaste undantaget är M. sieboldii som faktiskt ibland kan ge lite fröplantor under moderplantan om jordytan är gynnsam. Fåglar och möss (och kanske annat ”fyle”) brukar snabbt ta hand om magnoliafröer som fallit till marken.
7. Krukodlade plantor kan planteras ut nästan när som helst, men särskilt unga plantor har frostkänsliga rötter och bör i början av karriären vinterskyddas på marken med löv eller ris.